Om du är intresserad av att tjäna pengar från din webbplats, bör du överväga att använda Google AdSense-programmet för att placera riktade annonser på dina webbsidor? När jag först funderade på den här idén var jag inte säker på om det var rätt för mig. Du förstår, jag har ett antal webbplatser som marknadsför affiliate-länkar till produkter och tjänster på min marknad. Jag kände att om jag satte Google-annonser på mina sidor så skulle de konkurrera med min affiliateförsäljning. Visst, jag visste att du fick betalt när besökare klickade på dessa annonser, men kan det vara en betydande summa? Så småningom såg jag att många andra google ads Stockholm toppmarknadsförare använde dessa annonser på sina sidor. Så jag bestämde mig för att dyka in och ge det ett försök, och efter ett år av att ha använt dessa annonser här är vad jag kan berätta för dig.

Det första jag märkte var hur lätt det var att använda Google AdSense. När du har gått med i programmet gratis kan du börja skapa dina annonskoder. Och det fina är att du kan anpassa annonserna till dina webbsidor. Du kan välja färg på annonserna så att de matchar färgtemat på dina sidor. Du kan välja mellan många annonsblock i olika storlekar. Till exempel har de 468×60 vanlig bannerstorlek och 120×600 torn. På så sätt kan du välja den storlek som är rätt för din sida. När du har gjort ditt val klipper och klistrar du helt enkelt html-koden och placerar den där du vill på din sida, så är din del klar!

Du kan spåra dina annonser med “kanaler”. Låt oss säga att din webbplats har 10 sidor. Du kan ge varje sida en egen kanal så att när du loggar in för att kontrollera din annonsstatistik ser du hur många annonsvisningar och klick du får på varje sida. Detta är användbart eftersom det visar dig var dina annonsintäkter kommer ifrån.

Jag har egentligen inte märkt någon konkurrens med mina andra affiliateprogram! Jag har insett att Google-annonser inte konkurrerar med min webbplats, de är en extra inkomstström. Min försäljning och registreringar rasade inte när jag började använda annonserna. Vad jag tror nu är att en viss procentandel av besökarna inte kommer att konvertera till kunder, så annonserna är helt enkelt ytterligare ett sätt att generera intäkter från besökare som ändå inte skulle vara kunder. Så länge dina egna erbjudanden är väl utformade på din webbplats, om en besökare är intresserad av vad du har kommer de fortfarande att bli en kund.

En bra sak med Google-annonser är att de är “riktade”. Det betyder att annonsinnehållet normalt matchar innehållet på din webbplats. Om din sida till exempel handlar om Boston terrier-hundar, kommer du för det mesta få annonser om Boston terrier-hundar, eller åtminstone hundar. Jag kan inte förklara hur de gör det, men annons-html-koden du lägger upp på din webbplats tar upp sökorden på dina sidor och annonser genereras som matchar webbplatsens sökord. Detta är bra eftersom annonserna matchar målmarknaden för din webbplats. Och eftersom annonserna roterar av sig själva ger det dig “fräscht” innehåll.

En annan bonus är att du associerar med en pålitlig källa i Google. De är för närvarande den främsta sökmotorn, vilket betyder att folk känner till dem och litar på dem. Att ha deras närvaro på din webbplats kommer därför inte att förlora din trovärdighet.

Ja, men hur mycket kan jag tjäna, frågar du! Det beror på hur mycket trafik din webbplats får och ämnet för din webbplats. Generellt gäller att ju fler besökare din webbplats får, desto fler klick får du på annonserna. Eftersom du får betalt per klick ökar dina intäkter med fler klick. För det andra spelar ämnet för din webbplats en stor roll. Annonsörer måste bjuda på sökorden för sina annonser, och buden blir i allmänhet högre om det finns fler annonsörer som bjuder på samma sökord. Likaså tenderar ämnen som handlar om mycket lönsamma branscher, som lån, bolån och hemaffärer, att få högre bud. Ju högre bud, desto mer får du betalt för klick. Sammanfattningsvis, om din webbplats handlar om populärt ämne inom ett lönsamt område, och du får stadig trafik, bör du klara dig bra.